Büşra ÇİÇEK -Anne – Baba olmanın da bir sınavı olmalı

Üniversitede çok değerli bir hocam vardı. Bir gün derste neden anne baba olmak için bir eleme yok gibi bir cümle kurmuştu. O sorudan sonra çok düşündüm, hala daha düşünüyorum… Düşüncelerimi bugün sizlerle paylaşmak istedim. Umarım sıkılmadan yazımın sonuna gelebilirsiniz =)

Günümüzde trafikte araç kullanabilmek için ehliyet alma zorunluğumuz var. Bu zorunluluğun bana göre tek bir sebebi var. Ehliyetimiz olursa eğer bize güvenecekler; yayalara, diğer araçlara hatta tüm canlılara zarar vermeden ulaşımımızı sağlayabileceğimizi düşünüyorlar çünkü.

Doktor olarak görev yapabilmemiz için öncelikle üniversiteyi kazanıyoruz, yıllarca okuyup diploma sahibi oluyoruz. Bunun da bana göre tek bir sebebi var yine. Tabi ki yine insanların güveni.

Örnek verecek olursak eğer bu konuda yüzlerce örnek var aslında, eminim sizlerin de aklından geçmiştir birçoğu.

Şimdi asıl konuya geçeyim. Hayatımızın birçok alanında bir yerlere gelip söz hakkımızın olabilmesi için belli başlı sınavlardan geçiyoruz. Bazen yazılı, bazen sözlü hatta bazen insanların yorumları ile bile belli başlı sınavlardan geçiyoruz.

Anne baba olmak için de bir yeterlilik gerekli bence. Az önce de dediğim gibi yazılı olmazsa bile sözlü bir sınavı olmalı bana göre. Soran olursa o eşini dövmez denmeli, o çocuğuna bakar denmeli, o bir canlıya zarar vermez denmeli, evini geçindirir, kimseyi aç bırakmaz denmeli. İyi bir baba olur, iyi bir anne olur denmeli, bunlar yetmemeli hatta aç kalır açıkta bırakmaz denmeli. Ve daha neler neler denmeli…

İnce elenmeli öyle bir diplomaya, bir gelir belgesine bakılmakla beraber insanlığına da bakılmalı, hiç evcil hayvanı oldu mu diye sorulmalı, en son ne zaman karşılıksız yardım etti diye de sorulmalı.

Günümüzde bedensel olarak anne baba olmaya engeli olmayan o kadar çok insan var ki, bir çocuk dünyaya getirip halâ anne baba olamamış olan. Merhametsiz, ilgisiz, huzursuz…

Bakamayacaksak eğer çocuğumuza, sahip çıkamayacaksak, karşılayamayacaksak ihtiyaçlarını anne baba olmamalıyız bence.

14-15 yaşında evlendireceksek, kapı kapı dilendireceksek, ayağında terlik olmadan sokaklarda yürüteceksek eğer anne baba olmamalıyız bence.

Ağladığında yanında olmayacaksak, bir derdi olduğunda dinlemeyeceksek, okuldan gelince ilgilenmek oyun oynamak yerine eline tablet verip susturacaksak eğer anne baba olmamalıyız bence.

Sevgi vermeyip dışarıda aratacaksak eğer, ilgilenmeyip huzuru kapalı kapı ardında bulduracaksak eğer, iki kelimesini bile dinlemeyip kelimeleri içinde düğüm düğüm bırakacaksak eğer anne baba olmamalıyız bence.

Anne-Baba olmanın da bir sınavı olmalı. Kalbinde sevgi, gönlünde merhamet, hayatında ilgi olmayanlar anne baba olmamalı bence.