‘Kültür Sanat ve Hayat Üzerine Söyleşi’ Etkinliği Düzenlendi

Genç Elazığlılar Derneği ve Milli Talebe Türk Birliği organizatörlüğünde şair yazar Prof. Dr. Nurullah Genç’in katılımıyla ‘Kültür Sanat ve Hayat Üzerine Söyleşi’ Etkinliği Düzenlendi.

Elazığ İl Müftülüğü Edibe Can Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Açılış konuşmasını GELDER Yönetim Kurulu Başkanı Fuad Ülger yaptı.  Ardından Milli Talebe Birliği (MTTB) İl başkanı Ömer Faruk Akgül konuşmalarını yaparken,’ Nurullah Genç hocamızı Elazığ’da ağırlamaktan onur duyuyoruz’ dedi.

Etkinlikte Nurullah Genç’in şiirlerini okuyan Mehmet Türkay katılımcılara duygulu anlar yaşatırken , sanatçı Salih Emrah Akay ezgileri ile salondakileri büyüledi.

‘Kültür Sanat ve Hayat Üzerine Söyleşi’ nin esas konuğu olan şair ve yazar Prof Dr. Nurullah Genç öğretmenin bir ibadet olduğunu bu yüzden bu söyleşinin düzenlenmesinde emeği geçen herkese tek tek teşekkürlerini sunarken, günümüzün en büyük sorununun okumamak, öğrenmek ve sanat için çaba göstermemek olduğunu söyledi.

‘Okumayınca hayatın özünü kaçırıyoruz‘ diyen Genç, insanın önce kendini tanımasını gerektiğini söylerken şu unutulmaz sözleri kaydetti.

‘Meseleleri yanlış anlıyoruz, yanlış anlayınca da  neyi nereye koyacağımızı şaşırıyor, hiç bir şeyi  yerli yerine oturtamıyoruz. Kültür hayatımızda, sosyal hayatımızda, siyaset hayatımızda bu mazlum coğrafyanın hali son yüz yıldır böyle . Biz epey bir zamandır neyi nereye koyacağımızı şaşırmış durumdayız; düzeltmemiz lazım. Sanat, medeniyet anlayışımızı düzeltmemiz lazım. Farkında olmamanın mücessem halinden kurtulmalıyız. Mücessem olmak taş olmak gibidir ruhsuz, gönülsüz, akılsız olmak gibidir. Meseleyi kavrayamamak gibidir. Yükte hafif pahada ağır değil, yükte ağır pahada hafif olmaktır .. İşte bu diğer canlılarla insanı aynı seviyeye getiren bir halin kestirme ifadesidir.  İnsanın diğer canlı varlıklardan ayrılması gereken bir noktası vardır bu noktadan yukarı çıkamadığı zaman insan  diğer canlı varlıkların ağırlığı gibi ağır ama zihinde,kalpte, akılda, düşüncede, tefekkürde tıpkı hayvanlar kadar hafif yaşamaya başlar . İşte buna biz fakında olmamanın mücessem cisimli hafifliği diyoruz. Neyi aradığımızı bilmemiz gerekiyor, farkında olmamız gerekiyor. Allah’ın bize verdiği aklı kullanmamız gerekiyor. ‘

Söyleşi, plaket töreni ile sona erdi. Prof. Dr. Nurullah Genç’e plaketini Başsavcı Habib Korkmaz verdi.

Programın ardından Prof. Dr. Nurullah Genç  okurları için kitaplarını imzaladı.