Şeref AKKAĞIT -HARPUT MUSİKİSİ

Anadolu’nun, her bölgesinin her şehrinin hatta bazı ilçelerinin bile kendine özgü bir müzik kültürü vardır. Harput müziğide kendine özgü çalgıları, makamları ve icra sırasındaki kuralları ile özel bir bölgedir.

Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Harput yaklaşık 900 yılı aşkın bir zamandan beri düşman işgâline hiç uğramamış olması nedeni ile kültürümüzün önemli bir unsuru olan Türk müziğinin özünün aranacağı önemli merkezlerden birisidir.

Elazığ-Harput müziği, yapısı, icrâ biçimi ve bu icra sırasındaki kuralları ile Türk müziği içerisinde önemli bir yere sahiptir. Kış aylarında; kürsübaşları, yaz aylarında; düğünler, bağ, bahçe, kaya ve havuz başları ,Harput sanatçısının derdini, sevdasını ve hasretini dile getirdiği geleneksel yerlerdir.

Geçmişi yüz yıllara dayanan ve köklü bir müzik geçmişi olan Harput müzik kültürünün izlerine başta Diyarbakır olmak üzere Urfa ve Kerkük’te de rastlamak mümkündür. Her ne kadar Harput müziği, tavır, usûl, ağız gibi özeliklerinden dolayı farklı olsa da gelenek yönünden bu yöre müzikleri ile benzer yanları da bulunmaktadır. Divan, Elezber, İbrahimiye, Tecnis, Tatvan, Varsak, Muhalif, Müstezat, Kürdi, Nevruz Makamı Harput’a özgü makamlardan bazılarıdır.

Tabiki Harput’un müzik kültürü ve geçmişi hakkında bilgi vermek yada birşeyler yazmak benim haddim olmasa da elimden geldiği kadar genel anlamda birşeyler yazmaya çalıştım. Bunun için bir hata veya eksiklik olduysa af ola…

TEILEN