4. Uluslararası Sivrice Yamaç Paraşütü ve Bisiklet Yarışı Festivali

Genç Elazığlılar Derneği(Gelder) Yönetim Kurulu Başkanı B. Fuad Ülger, 13-14 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleşecek festivale dair tüm detayları Gelaziz Dergisine anlattı;

Kısaca Genç Elazığlılar Derneği’nden Bahseder misiniz ?

2012 yılında Gelder ‘i Elazığ’a yararlı projeler yapabilmek amacı ile kurduk. İlk projemiz olan ”Gezici Sinema Projesi”ni hazırlayıp İç İşleri Bakanlığına sunduk fakat kabul görmedi. Daha sonra çeşitli ortaklar ile elçiliklere, vakıflara projeler sunduk, 2014 yılında Sivrice Belediyesi ile Japon Büyük Elçiliğine ortak bir proje hazırlayıp sunduk ve Türkiye geneli ilk 15’e kalan projemiz için Japonya 2. Büyük Elçisi Muramato Sivrice’yi ziyarete geldi. Fakat yine çeşitli sebepler gösterilerek projemiz son anda kabul edilmedi. Eksikliğin sebeplerini araştırdık ve bu konuda destek almak amacı ile Ankara’da çeşitli dernekler ile iletişime geçtik. Yapmış olduğumuz görüşeler neticesinde kurumsallaşma yolunda adımlar attık ve derneğin ilk gazetesini ve ardından 2015 yılında ilk kitapçığı olan ve Elazığ Belediyesinin bir çok çözümü uygulamaya koyduğu ”10 Sorun 10 Çözüm” ü çıkarttık.

Festival Fikri Nasıl Oluştu?

2014 Yılında Fırat Üniversitesinde katılmış olduğumuz bir panelde öğle yemeği arasında bir akademisyen ile tanıştık. Bisiklet süren, yamaç paraşütü yapan, gölde kanu gezintileri yapan hocamız, bir hayli ilgimizi çekmişti. Bize Sivrice’nin bu sporların yapılabilmesine çok uygun olduğunu dile getirdi. İşte o an kafamızda festivalin temellerini atmıştık.

Daha Önceki Festivaller Nasıl Geçti ?

1.Geleneksel Sivrice Yamaç Paraşütü ve Bisiklet Yarışı Festivali kendi imkanlarımız ve Sivrice Belediye Başkanlığının katkıları ile gerçekleştirme fırsatını yakaladık. Kısıtlı imkanlara rağmen sporcu katılımı yüksek başarılı bir şenlik oldu. Resmi rakamlara göre o gün Sivrice’ye 2 binin üzerinde kişi giriş yaptı. 2. Festivalimizde yine aynı şekilde yaptık.

Ve nihayetinde 3. Festival öncesi Fırat Kalkınma Ajansına yazmış olduğumuz projenin onaylanması birçok tecrübe yaşamış ve kurumsallaşma adına büyük gelişimler göstermiş derneğimiz için çok önemli bir milat olmuştur. 3. Festivalde yani geçtiğimiz yılda tüm detayların ayrıntılı olarak düşünüldüğü profesyonel bir festival gerçekleştirdik diyebiliriz. İl dışından yüzlerce yamaç paraşütü ve bisiklet sporcusunun katılım gösterdiği festival başarılı bir şekilde tamamlandı. Bu festival kapsamında hazırladığımız tanıtım filmleri 10 bine yakın kişi tarafından izlendi ve izlenmeye de devam etmektedir. Dolayısıyla asıl amacımız olan Elazığ’ın tanıtımına sürekli hizmet edebilecek bir sistem bıraktık diyebiliriz.

Bu Yılki Festivalin Hazırlıkları Hangi Aşamada?

Bir önceki festivalimizi proje geçirip doğru ve başarılı şekilde yönetmemiz elimizi güçlendirdi ve Kültür Bakanlığına daha kapsamlı bir proje hazırlayıp teslim ettik. Bize verilen bilgilere göre projemiz ön elemeyi geçtiği ve olumlu gelişmelerin yaşandığı bilgilerini almaktayız.
Festivalimizin tanıtım çalışmalarına mart ayının başından itibaren yoğun bir şekilde başladık. Fırat Üniversitesinde stantlar kurduk, sosyal medya hesaplarımızdan ve ulusal kanallar aracılığı ile festivalimize katılım destekleri istedik. Kamuoyu zaten bilenen ve artık Elazığ’ın festivali olan bu etkinliğimize kayıtsız kalmadılar. 10 ‘a yakın kulüp festivale katılacağını açıkladı. Elazığ Belediyesi 11-12 Mayıs da Sivrice’de gerçekleştireceği ”Su Sempozyumu”ndan sonra tüm yurttan gelen misafirleri ile festivale katılacağını açıkladı.

Festivalin Programı Nedir?

13 Mayıs Cumartesi günü sabah 09:00’da bir kortej ile festivalimizin startını vereceğiz. Elazığ şehir merkezinde başlayacak kortejde 150’ye yakın bisiklet sporcusu, 100 motosiklet sporcusu, bürokratlar ve katılımcılar yer alacak. Daha sonra Sivrice’de saat 11:00’da profesyonel bisiklet yarışması ile etkinlikler başlamış olacak. Tüm gün yamaç paraşütü uçuşlarının yanı sıra çeşitli eğlencelerin olduğu, Hazar Gölü Batık Kente su altı dalışlarının yapıldığı, okçuluk kulübünün gösterileri, Amerika’dan gelecek olan Capoeira gurubunun gösterileri, şehrimizin en önemli sanatçılarından biri olan ”Emrah Güllü Konseri”, kamp ateşi etrafında kürsü başı(Elazığ müziği) gecesi ve dilek feneri uçurma etkinliği. Yaklaşık 300 kişilik kamp çadırı ile Hazar Gölü kıyısında konaklama…
14 Mayıs Pazar Günü saat 11:00’da Halk Arası Bisiklet Yarışması ile başlanacak. Dünkü etkinlikler bugünde gerçekleşecek ve buna ek olarak saat 13:00’da Motosiklet Gurubunun Gösterileri gerçekleşecek. Saat 14:00 Ulusal Sanatçı Konseri ile festivalimiz sonlanmış olacak.
Bisiklet Yarışmaları İçin Herhangi Bir Ödül Var mı
Hazar Gölü etrafı tam tur yaklaşık 60 km lik asfalt yolda gerçekleşecek bu yarışı yol bisikleti ve MTB olarak iki kategoriye ayırdık. Her iki yarışında ilk üçüne para ödülü verilecek.
1. ye 2.000 TL
2. ye 1.250 TL
3. ye 750 TL
Kupa ve madalyaların yanı sıra yarışı tamamlayan tüm sporculara zamanlamalarını gösteren sertifikaları verilecek. Halk arası bisiklet yarışmasında ise yine kupa ve madalyaların yanı sıra sürpriz ödüller verilecektir.

Festivalde Bizi Bekleyen Sürprizler Nelerdir ?

Ulusal çapta ses getirmesini beklediğimiz bir olaya tanık olacaksınız. Yamaç paraşütü yaparken havada saç tıraşı yapılacak. İki kişilik tandem denilen paraşüt de berber pilotu tıraş edecek.

Diğer sürprizimiz ise pazar günü yapılacak konsere ülkemizin en önemli sanatçılarından biri festivalimizde konser verecek. Bu sanatçımız Elazığ’ın en ünlü sanatçılarından biri olmak kaydıyla isim vermek istemiyorum ve herkesi 13-14 Mayıs da gerçekleşecek festivalimize davet ediyorum.